Хвилясті папуги – невибагливі вихованці

Хвилясті папуги трошки люди: вони вміють розмовляти, рахувати до трьох і вибирають собі пару на все життя. У них яскраве оперення і така ж весела вдача. Дізнайтесь поради щодо догляду за домашніми улюбленцями читаючи блог https://goncharyk.com.ua/.

Хвилястий папуга – мінімум проблем та турбот

Цей вид птахів невибагливий у догляді. Якщо такий вихованець виявляється у людини один, він сприймає його за «свого» і приручається швидше і краще, ніж якщо у нього є пара.

Хвилясті папуги – невибагливі вихованці

Особливості утримання

  • Для них не підходить різке неприродне висвітлення. Влітку їх важливо виносити в клітці на прийом сонячних ванн, коли промені не пекучі. Взимку знадобиться світло, близьке до природного.
  • У холодний період тривалість дня вони мають 12 годин, а влітку – 14. Якщо господарі що неспроможні вимкнути світло тоді, коли пташкам пора спати, їх клітину можна прикрити тканиною з натурального щільного матеріалу, залишивши доступ повітря.
  • Хвилястим папугам протипоказане пересушене повітря – їм комфортно за показника вологості 55-75 %, тому в опалювальний сезон можна використовувати зволожувач.
  • Комфортна для них температура повітря 22-25 градусів. У спеку року важливо стежити, щоб птахи мали неглибоке місце для купання і достатньо води для пиття.
  • Папуги можуть застудитися у приміщенні на протягу або якщо вони знаходяться на вулиці, то на вітрі.
  • Їм важливо щодня літати кілька годин.

Це рухливі птахи, тому клітина повинна бути просторою, але не надто великою, якщо птах один, і обладнаний розважалками: драбинками, кільцями, гойдалками та ін. Можна ставити їм гілки плодових дерев – вони люблять їх гризти.

Важливо! не варто вибирати круглу клітину – у них папуга втрачає орієнтацію та панікує. Важливо, щоб у птаха було місце, куди можна сховатися, тому один бік клітки ставиться біля стіни.

Основа раціону Хвилястих папуг – зернові суміші з вівса, проса, пшениці, льону, кунжуту, насіння соняшника. Також їм важливо давати фрукти, моркву, шпинат, петрушку, кріп та іншу зелень. Для заповнення кальцію папугами дають яйця, сир або спеціальну крейду.

Важливо! Птахам не можна давати солону їжу, шоколад, алкоголь та напої з кофеїном – це може викликати у них отруєння.

Хвилясті папуги – невибагливі вихованці

Самка чи самець?

Хлопчик від дівчинки відрізняється кольором восковиці, опуклим місцем над дзьобом.

Як навчити папугу говорити?

Це нескладно, якщо створити такі умови:

  • тиша в приміщенні та спокійна обстановка;
  • відсутність інших папуг поблизу;
  • ласощі для заохочення.

У процесі навчання теж є особливості:

  • Спочатку потрібно встановити емоційний зв’язок із папугою, щоб він звик до господаря і не боявся його. Це буде видно з того, що він підходитиме ближче, дивитися на людину і видаватиме звуки у відповідь на його слова.
  • Вимовляючи слова, важливо дивитися на птаха, щоб вона розуміла, що мова адресована їй;
  • Можна починати привчати птаха повторювати окремі звуки, а потім уже слова, починаючи з його прізвиська, тому що він чує своє ім’я найчастіше.
  • Важливо займатися щодня в один і той же час від 5 до 20 хвилин, регулюючи тривалість настрою папуги.

Хвилясті папуги – невибагливі вихованці

Найшвидше навчаються розмові птиці віком від 35 днів до 3–4 місяців. Дорослі особини теж можуть заговорити, але на це піде більше часу і кількість вивчених слів буде невеликою. Самці більш балакучі, проте самки теж здатні до пародіювання. Хвиля треба навчати від 3 до 5 місяців.

Хоча ці птахи невибагливі і легко ладнають з людиною настільки, що в будинках їх живе більше, ніж у природі, заводячи хвилястого папугу, важливо бути готовим дбати про нього близько 20 років – стільки він може радувати свого господаря при гарному догляді.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *