Інжиніринг

Технології штучного вирощування м’яса, можливо, знадобляться для освоєння інших світів

Ізраїльський стартап Aleph Farms проводить експерименти з вирощування штучного м’яса в різних умовах, включаючи невагомість. Декларована мета-створення технології, яку можна буде використовувати для виробництва штучних продуктів харчування в складних умовах, від Антарктиди до місяця і Марса. Про досягнення в цій сфері розповідає портал meatinfo.

ru. минулого року компанія провела перший досвід з вирощування м’яса в космосі: експеримент був організований на борту МКС у співпраці з партнерами з РФ і США. На 3D-біопринтері розробки російської компанії 3d Bioprinting Solutions космонавти змогли виростити шматочок штучної яловичини розміром кілька міліметрів.

Зазначалося, що на МКС, де гравітація фактично відсутня, м’язова тканина росте на всі боки і при цьому значно швидше, ніж на Землі. За словами гендиректора ізраїльського стартапу Дідьє Тубіаса, експеримент на МКС дав дуже цінний досвід виробництва синтетичного м’яса. “Наші технології дозволять вирощувати якісне штучне м’ясо в будь — якій точці Сонячної системи — хоч на Місяці або Марсі, хоч в Антарктиді, де іноді нітрохи не більш сприятливі для людей умови», – сказав він.

У прес-релізі Aleph Farms річної давності повідомлялося, що на сучасному етапі розвитку науки для вирощування одного кілограма штучного м’яса потрібно 10-15 тисяч літрів води. Таких ресурсів на космічній станції, зрозуміло, немає, але дослідження можливості виробництва штучного м’яса в цілому дуже важливі і перспективні. Засновники стартапу впевнені, що якщо плани NASA і SpaceX по колонізації Місяця і Марса приведуть до реальних результатів, першим жителям чужих світів знадобиться м’ясо, яке можна буде замінити штучним аналогом, створеним з тварин клітин.

Related posts

Leave a Comment